Oldal nyomtatása - Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra

Az Intelligens Csajozási Pua Fórum

ÉLETSTILUS - LIFESTYLE => SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS, MINT ÉLETSTILUS => A témát indította: maxsteel - 2011. Július 26. Kedd, 17:19:37Intelligens Barátnőszerzés könyv Jimmitől, katt!   XII. Puafesztivál Tábor - 2020-ban. - Gyere el!Cím: Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: maxsteel - 2011. Július 26. Kedd, 17:19:37
2010 karácsonya volt az életemben az első év amikor ajándékot tudtam vásárolni a családomnak.

 

Azon kezdtem el gondolkodni, hogy ha minden hónapban 2011 karácsonyáig, csak havi 5ezer forintot teszek félre, akkor év végén lesz kézben 60ezer forintom és abból azért tudom valami hasznosat és szépet venni a családomnak.

Ezt a gondolatot elültettem és elkezdett szépen ''virágozni''

 

Felhívott az egyik ex kolléganőm, hogy megadta a telefonszámomat egy gyerekkori barátjának, mert ő pénzügyi tanácsadó és pénzt tud nekem spórolni, meg ha takaréskoskodni akarok abban is tud segíteni, 0 ft os bankártya stb.

 

Nekem megcsípte a fülemet a megtakarítás szó, és ebbe kapaszkodtam.

Felhívott pár perc múlva a kedves ismerőse is, és megegyeztünk egy találkozót.

 

Csináltunk egy pénzügyi elemzést, utána elmondtam mi az, ami engem érdekel.Elmondtam, hogy azt terveztem, havi 5ezer forintot gyüjtök a 'perselybe' év végéig, hogy legyen év végén lóvé.

 

Erre ők azt mondták, hogy a gondolat az okos, viszont infláció és más pénzügyi bla bla miatt gyakorlatilag vesztek a pénzből így mindenképp jobb lenne ha bankban vagy legalábbis rajtuk keresztül gyüjteném a pénzt.

 

Ekkor eszembe jutott pár okos ember gondolata aki azt mondta, hogy BÁRKI, BÁRMIKOR félretudja tenni a havi jövedelme 10% át.akkor volt nekem a(z alap)fizetésem 120ezer forint, és aztmondtam jólvan, akkor legyen havi 10 forint amit félreteszek.Ekkor eszembe jutott, hogy a boltba, kb 2-3ezer forintom jön abból, hogy az idős nénikbácsik megkérnek arra, hogy segítsek nekik elvnni 2# ásványvizet(12db) , mert ők nem bírják el és így hetente-2hetente-havonta egyszer kell ennyit felvinni. és ezt folyamatosan 500-1000 ft okkal honorálták.eleinte nem vettem el a pénzt, de aztán azt mondta nekem több ember, hogy megérdemlem ézért vegyem csak el.

A lényeg, hogy hozzáadtam ezt a havi 2-3ezer forintot a havi 10ezer forintos megtakarításhoz , és felkerekítettem 15ezer forintora, és ennyit is írtam alá.

 

Eldöntöttem hogy mostantól megtakarítok havi 15ezer forintot, 10 éven át.

Ez egy kisebbfajta befektetés-megtakarítás-életbiztosítás és ezért ők hoztak egy kimutatást a lehetséges hozamokról, mivel a pénz nem túl sokat, de kamatozik, és a kamat is kamatozik és így tovább.Azt láttam ott, hogy ez a befizetett pénz 10év alatt 1,8millió forint, és egy minimális (12% os*) hozammal eléri a 2.2millió forintot amit akkor ha akarom , kivehetek teljes egészében és arra költhetem amire akarom.Viszont engem más dolog fogott meg ebben.Azt láttam a kimutatáson és még mindeig csak a legkisebb várható hozamos számokat néztem, hogy ha 20év múlva veszem ki ezt a pénzt akkor körülbelül 10millió forint lesz belőle.ami a jelenlegi állás szerint egy szép lakás ára.

 

Belegondoltam, hogy igazából nekem ez a havi 15ezer forint nem hiányzik a zsebemből, ettől nekem sem rosszabb sem jobb nem lesz.hosszútávon meg természetesen csak jobb.

Ezért úgydöntöttem, hogy megtartom ezt a megtakarítási számlát, és amikor az első gyerekem betölti a 18. életévét, akkor neki már kigyüjtöttem (havi kemény 15ezer forintonként) egy lakás árát, és pl. ez lesz a szülinapi ajándéka.

 

na most, kedves olvasó.

Mennyi különbség van havi "5ft év végéig családomnak ajándékra" és "10millió forint egy lakásra, az első gyerekem szülinapjára" aki még nincs is tervben, még megsem született.

 

Megéri megkeresni egy pénzügyi tanácsadót, és gondolni a holnapra.

A legnagyobb embereknek is meghúzza a zsebét 10millió forint kiadása még akkor is, ha a saját gyereke lakásáról van szó.

 

Üdv


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 18. Vasárnap, 11:46:52
Nem akarok negatívnak tűnni de most egy pár helyen leírom, hogy megy ez a való életben, - sajnos magyarországon szerintem a legtöbb embernél - akinek nem olyan szép a világa mint a tied.


Ekkor eszembe jutott pár okos ember gondolata aki azt mondta, hogy BÁRKI, BÁRMIKOR félretudja tenni a havi jövedelme 10% át.akkor volt nekem a(z alap)fizetésem 120ezer forint, és aztmondtam jólvan, akkor legyen havi 10 forint amit félreteszek.

Kezdeném ezzel : mikor reggel 9-tről este 7-8 óráig melóztam (mikor még volt melóm) akkor kerestem 69000ft-ot tisztán (tehát még több is volt mint akkor a minimálbér, és a melóba sem szakadtam bele).
Ebből a pénzből, úgy, hogy be kellett szálljak otthon a költségekbe (ha albérletbe lakok még drágább) ez olyan havonta 30-at jelentett.
Kifizettem a biztosításom (arról még lentebb írok) és a telefonszámlám (kb havi 2-3K) maradt kb 25000ft-om. Ebből 16000ft kellett távolsági busz bérletre (ebből 5000ft-ot állt a főnököm amikor épp nem felejtette el ideadni; a városban gyalog jártam spórolási szempontból) tehát jó esetben(!) maradt 14000ft-om.
Egész hónapra bulizni, cipőt venni vagy akármire. Ebből a pénzből egyszerűen nem lehetett félretenni, főleg, hogy ebbe még az is benne volt, hogy naponta 1-szer magamnak állom a kaját. Annak is örültem, ha 0-ába kijöttem hó végén.


Ekkor eszembe jutott, hogy a boltba, kb 2-3ezer forintom jön abból, hogy az idős nénikbácsik megkérnek arra, hogy segítsek nekik elvnni 2# ásványvizet(12db) , mert ők nem bírják el és így hetente-2hetente-havonta egyszer kell ennyit felvinni. és ezt folyamatosan 500-1000 ft okkal honorálták.eleinte nem vettem el a pénzt, de aztán azt mondta nekem több ember, hogy megérdemlem ézért vegyem csak el.

Milyen jó neked! Itt falun/vidéken tudod kicsit másképp mennek a dolgok.
Elmész, megcsinálod az embernek mondjuk a számítógépét. Szakmunka, néha 1-2 délutánt is kínlódsz vele. Utána ha azt mered mondani, hogy 2000ft, akkor úgy néznek rád mintha kiirottad volna a családját, meg te vagy a szemtelen kölyök, hogy mersz ekkora összeget kérni a semmiségért? Majd a kezedbe nyomnak nagy duzzogva 500ft-os és elmorzsolják, hogy többet nem hívunk mert drága vagy, meg külömben is, miért nem haveri alapon csináltad meg?
Azóta picit jobb a helyzet amióta elmondom nekik h mennyi a szervíz óradíj meg kiszállás, hogy 10ezer ft-al kötik be a végén, na azóta legalább ha 2000ft-ot kérek megkapom, persze megy a motyogás. Errefelé az emberek igyekeznek mindent bartel alapon csinálni, "meg jó ismerős és majd elintézi ingyen" de a legtöbb soha semmit nem ad neked.
Errefelé az emberek sokkal több mindent akarnak mint amire pénzük  van.


Megéri megkeresni egy pénzügyi tanácsadót, és gondolni a holnapra.

Álljon itt két történet a befeketetések hasznosságáról, avagy nem minden arany ami a fénylik :

1. Jó pár éve csináltunk egy lakástakarék kasszát az egyik nagy banknál. A dolog úgy nézett ki hogy fizetsz havi 2000ft és 4 év után kiveheted a pénzt bármikor. Ha 8 év után lakásra költöd akkor 30%-os állami támogatást kapsz az összegedre, de csak ha lakásra költöd.
4 évnél előbb sehogyan sem juthatsz a pénzedhez.
Eltelt 6 év, nem tudtam mindig beletenni a pénzt, sebaj, 72000ft azért összegyűlt, és hát gondoltam csak kamatozik is. Már eleve azzal kezdődött a dolog, hogy úgy nézett ki 30 nappal a felmondás után vehetem ki. Kiderült h megkaphatom azonnal is, hát kivettem.
Nemhogy nem kamatozott a pénzem, de a 72000ft-ból, a bank még levont mindenféle költség címén, így végül 66000ft-ot kaptam vissza, 6 év után. (és csak azért nem íerom azt, hogy vegyünk figyelembe, hogy 6 éve 72000ft mennyivel többet ért mint most 66000, mert nem egybe hanem apránként fizettem ki a 72000-et).


2. Még valamikor tavaly felhívott minket egy biztosítási ügynök hogy remek biztosítást ajánl. Mivel épp előtte ért egy kissebb baleset, azt mondtam talán mégse lenne hülyeség ha kapnék valamit hasonló helyzetben.
Kötöttem egy életbiztosítást, ami először nagyon hasznos befeketetésnek látszott, mert ha valami van, fizet a biztosító, ha pedig semmi akkor 15 év múlva 1,8Millió forintot kapok, vagyis annyit mintha minden hónapban félretennék 10ezer ft-ot. 15 évnél hamarabb nem adják ide a pénzt. Minden rendben ment míg volt állásom. Meg is kérdeztem a biztosítóst, ha ne adj isten nem lesz melóm, akkor mi van? Mondta h hívjam fel és kitalálunk valamit, bármit meg tud oldani.
Szóval eljött a nap mikor elvesztettem a melómat, még egy darabig (én hülye) tudtam fizetgetni a havi díjat. Mikor végképp elfogytak a lehetőségek felhívtam az üzletkötőt és elmondtam neki mi a helyzet. Javasoltam, hogy szüneteltessük a biztosítást, és majd fizetem ha tudom, legfelejebb addig nem vagyok biztosítva. Közölte, hogy ez csak 26 hónap után lehetséges, de én 13 hónapnál járok.
Többszöri telefonálgatás után is csak az volt a megoldás, hogy márpedig fizessek, mert más megoldás nincs. (milyen jó, hogy erről üzletkötéskor hallgatott)
Felmondani sem mondhattam (illetve egy ft-ot se kapok vissza, csak 26 hónap után) csak kaptam a figyelmezettéseket, hogy fizessek.
A végén persze elbuktam az egészet, és a beletett 130ezer ft-omat is!!!
Ha azt a 130000 ft-ot csak a matracba teszem, akkor most itt van, így pedig egy biztosító társaságot gazdagítottam a "spórolt pénzem"mel.


Úgyhogy egy időre végeztem a "remek lehetőségek"kel.


Szerintem örülj neki, hogy vannak ilyen bevételi forrásaid, és persze takarékoskodj ha tudsz, de tudd szerencsés vagy!


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: kamm - 2011. Szeptember 18. Vasárnap, 19:14:22
Sajnos ebben a témában nagyon sok embernek van rossz tapasztalata, ami ránk, Magyarokra szerintem nagyon jellemző pénzügyi rövidlátás eredménye. Sajnos aki ilyesmivel foglalkozik és nem ad teljeskörű felvilágosítást, az nem gondol arra, hogy ha számodra jó szolgáltatást nyújt, akkor esetleg hosszútávon (is) fog belőled profitálni azzal, hogy máskor is hozzá fordulsz, esetleg másoknak is ajánlani fogod. Ugyanezt a hibát követik el az MLM-esek is... Szerintem aki ebben a témában tevékenykedik, tehát befektetési ügynök, pénzügyi tanácsadó, MLM-es stb, annak egy marketing tanfolyamot el kellene végeznie, mert a Public Relations fogalmával fontos ilyen munkakörben tisztában lenni...

A témára visszatérve muszáj valamiféle megtakarítási programot indítani, mert abból, hogy csupán csak a bankszámlákon tartjuk a pénzünket, nem lesz semmi.
Az USA-ban például tudtommal alap dolog, hogy az emberek az első fizetésüktől kezdve félreteszik valamiféle befektetési formába azt a bizonyos "bűvös" 10%-ot. Nekünk is ezt kell tennünk, mert az már világos, hogy állami nyugdíjunk nem lesz.
Az más kérdés, hogy ma Magyarországon az átlagember fizetésének 10%-a nem sok mindenre elég, de még azt sem könnyű félretenni. (főleg a kormány jövő évre tervezett adóváltoztatásaival)
Én pl. jóval a hivatalos magyar átlagfizetés fölött keresek, a nettóm 10%-ánál valamivel  többet takarítok meg ilyen céllal, de ezzel is csak annyit tudok elérni, hogy a mai nyugdíjkorhatár előtt néhány évvel talán visszavonulhatok, de ezen felül még kellene egy lakás, ha lesz gyerek ki kellene tanítani és az sem lenne rossz, ha nem üres kézzel kellene elengednem a felnőtté válás útján stb.
Mindezt egy magyar fizetésből (vagy egy házpár fizetéséből) nem tudom, hogy hogyan lehet megoldani úgy, hogy ne kerüljön az ember olyan helyzetbe, mint ma sok lakáshiteles.
Persze az ember hiába próbál takarékoskodni, ha néhány évente összeomlik a világgazdaság...most pl. azt olvastam, hogy az Euró és ezzel az Európia Unió összeomlásai is csak karnyújtásnyira van...


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 18. Vasárnap, 20:58:18
Nekünk is ezt kell tennünk, mert az már világos, hogy állami nyugdíjunk nem lesz.

Évek óta azt gondolom, ha én a nyugdíjamra leszek szorulva akkor nekem régen rossz!

Viszont a helyzet nem ilyen könnyű : még te is aki szerencsés helyzeteben vagy mertz jóval a magyar minimál felett keresel is elismered nem egyszerű félterettni a 10%-ot.
Az utóbbi kb 1 évben azt látom h el kell tünni itthonról :( Ami nem jó, mert a magyar lányok a legszebbek.


Mint leírtam fentebb is nincs jó tapasztalatom a pénzügyi "megtakarítások" kapcsán (sőt! )
Azonkívül munkával is bactak már át, jártam úgy h elfelejtettek fizetést adni. Túl sokat reklamálni sem tudtam, mert be sem voltam jelentve ...

A legtöbb meggazdagodási módszer is azon alapul, hogy tedd félre a bevélteled X százalékot. Látszik, hogy ezt olyan ermberek írták akik megtudnak élni a bevételeikből. De véleményem szerint ez a 10%-ot tegyünk félre is csak kb annyira hatékony módszer mint kimenni és 3 hónap alatt 1000-et nyitni.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Saiyan - 2011. Szeptember 18. Vasárnap, 22:07:47
OFF: Miért nem hatékony 3 hónap alatt 1000-ret nyitni?


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 10:26:55
OFF: Miért nem hatékony 3 hónap alatt 1000-ret nyitni?

Azért mert akkor arra koncentrálsz hogy jujj meglegyen az 1000 nyitás, és közben elfelejted azt, hogy teljesen mindegy hogy mennyit nyitsz a lényeg azon van, hogy vonzalmat tudj generálni.
Ha belegondolsz akkor sokkal többet ér ha 1 hónap alatt összehozol 2-3 kcloset mintha nyitsz 1000-et.
A dolgot kicist úgy érzem mintha nem a megfelelő részére összpontosítanál a problémának.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Saiyan - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 18:21:48
1000 megnyitásból 2-3 KC-nál sokkal több is lesz, még egy nagyon kezdő PUÁ-nál is. Meg ennyi erővel egy KC se ér semmit, mert az még nem jelent automatikusan FC-t. Egy KC elérése még viszonylag alacsony vonzalmi szintet képvisel egy FC-hez képest.

A pénzügyi témához nem tudok nagyon hozzászólni, bár sok embert látok, akinek kajára alig jut pénze, de azért a cigi mindig ott lóg a szájából. Mindig lehet lefaragni az ember kiadásaiból, de nem hiszem, hogy ez lenne a leggyorsabb megoldás az anyagi függetlenséghez.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Kox - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 19:23:45
Az embernek vannak alapvető szükségletei, amik nélkül nem tudna létezni. Vagyis bizonyos dolgokban minden ember függő. Mindannyian függünk a környezetünktől.
Ha az ember dolgozik és küzd az életben maradásáért, akkor ideális esetben fent tudja tartani a saját és családtagjai létét is. Most azonban nem ideális esetet élünk meg, mert az egész gazdasági model a kizsákmányolásra és a megnyomorításra épül fel. Nézd csak meg mit is jelent az uzsora, a kamatszedés. A másik szorult helyzetéből hasznot húzni 0 munkával. Valaki minél gátlástalanabbul csinálja ezt, annál több nyomorúságot tud okozni a másiknak. Nem véletlen, hogy régebben jobb országokban tiltva volt a kamatszedés. Aki tiszteli a munkát, az életet és a másik szabadságát az képtelen ilyesfajta élősködő életmódot folytatni.

Vannak azonban, olyan függőségek is, amik nem életbevágóak. Cigi, alkohol stb. Az önpusztítás részét most ne nézzük. De milyen joga van eldönteni egy milliárdosnak azt, hogy te a szegény ember miből faragjál még le? Ilyen szóval meghatározhatná, hogy csak egyél, igyál, aludjál és levegőt vegyél, jah meg néha elmehetsz még wc-re is. Ez a teljes lealacsonyítása az embernek. Nem Istenek ők, hogy bármit is meghatározhassanak, csak azért mert gátlástalanok voltak, mert jókor voltak jó helyen. Neked ugyanannyi jogod van a normális életre, mint neki.
A tendencia az, hogy akinek kevés van, annak még kevesebb lesz, akinek meg sok van annak meg még több pénze lesz. Ez nem vezethet jóra. Ha egy városban van egy "uralkodó" és az kapzsi, akkor soha nem fogja betelni a saját vagyonával, hanem mindig és mindig többet akar majd. Mások kárára. Ahogy eléri ez a szint azt, hogy tömegesen nem tudják előteremteni az alapvető szükségletekhez a bevételt, akkor a következő forgatókönyvek jöhetnek számításba:
1. Az ember végső elkeseredésében az önpusztítás útjára lép, mert magában keresi a hibát. Hol ronthattam el? Ilyenkor jön az öngyilkosság. Ez nem más, mint gyávaság, gyengeség. (Egész falvak kihaltak nálunk emiatt az élhetetlen körülmények miatt)
2. Az ember végső elkeseredésében elmenekül a városból, otthagyja szülőföldjét, családját, az egész múltját, hogy egy, olyan helyre költözzön, ahol talán tisztességesen megélhet. Ez szintén menekülés, gyávaság. (A fiatalság nagy része külföldre megy, és nem azért, mert annyira szeretne külföldön dolgozni, hanem azért, mert nem lát más kiutat a nyomorból és menekülőre fogja)
3. Az ember felfedezi, hogy őt és környezetét elnyomták és a zsarnokot elűzik. Ehhez hatalmas belső erő és elhatározás kell. Sokszor megtörtént ez már a történelem során a gond csak az, hogy egyik zsarnokot a másik követte.
4. Majdnem kihagytam. :D Az ember meghasonul és a kapzsi "uralkodóhoz" hasonlóan elkezd élősködni a többi városlakón. Hasznot húz mások nyomorúságából. Ezt az embertípust inkább nem elemezném most ki. :D
Az embernek személyes döntése, hogy elmenekül a probléma elől vagy megpróbálja megoldani. Aki menekül az viszont feladta mindenét, amiért a szülei küzdöttek, harcoltak a régebbi korokban. Egy biztos ez a gazdasági berendezkedés sokáig nem állhat fent, mert az emberek megnyomorítása nem lehet életcél.Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Saiyan - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 19:34:35
Szerintem meg a mostani gazdasági rendszerben van a legtöbb esélye az embernek arra, hogy jólétet teremtsen maga köré. Sosem volt még a történelem során olyan korszak, amikor ennyi lehetőség állt volna rendelkezésre. Csak éppen ez a rengeteg lehetőség ejti zavarba a legtöbb embert, aki valami biztos támpontot keres, mert erre szocializálták és nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Ha csak egyetlen ember képes volt kitörni a korábbi kedvezőtlen élethelyzetéből (és vannak erre példák, nem is egy), az már azt bizonyítja, hogy bárki számára lehetséges a dolog. A szerencsében nem hiszek.

De ujjal mutogatni a "gátlástalan" milliárdosokra, akik "jókor voltak jó helyen", sokkal egyszerűbb. Csak nem vezet sehová. Érdemes Kiyosaki-tól olvasni, jól elmagyarázza, hogy milyen alapvető attitűdbeli különbségek vannak szegények és gazdagok között és ezek hogyan befolyásolják az egész életüket.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: kamm - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 19:54:16
Olvastam Kiyosaki több könyvét is, de gondolatébresztésen túl szerintem nem sok mindenre jók. Attól, hogy elolvassa az ember a könyveit még nem lesz jobb befektető, vagy vállalkozó, ugyanis a könyveiből annál többet nem lehet megtudni, minthogy vállalkozóként, befektetőként, esetleg cégtulajdonosként gazdagodhatunk meg, de erről szerintem mindenki tud. :)

Személy szerint én kíváncsi lennék, hogy Te pontosan mire gondolsz, mikor azt mondod, hogy az utóbbi évek gazdasági klímája tökéletes a meggazdagodásra.
Sokan mondják ezt, van is benne valami, csak arra lennék kíváncsi (mert erről senki nem beszél konkrétan), hogy a kisember ebből hogyan húzhat hasznot.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Kox - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 19:58:34
Idézet
Szerintem meg a mostani gazdasági rendszerben van a legtöbb esélye az embernek arra, hogy jólétet teremtsen maga köré. Sosem volt még a történelem során olyan korszak, amikor ennyi lehetőség állt volna rendelkezésre. Csak éppen ez a rengeteg lehetőség ejti zavarba a legtöbb embert, aki valami biztos támpontot keres, mert erre szocializálták és nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
 

Ez nem fedi (sajnos a valóságot). :D A legtöbb esélyed most van rá, hogy mérhetetlenül gazdag legyél. Hogy bárkit megvegyél kilóra. Munkámból kifolyólag látom és tudom, hogy ez a rendszer, hogy van felépítve. Az emberek nagy többsége egy ketrecbe van kényszerítve. Nincs kitörési lehetősége, de hogy ne elégedetlenkedjen néha oddobnak nekik egy-egy banánt, hogy azért mégis legyen valami. A kitörési lehetőség a többség számára nincs biztosítva, ha lenne akkor nem itt tartanánk! A személyes kudarcok és sikerek létező dolgok, de egy-egy ember életét nem lehet ráhúzni egy egész társadaloméra. A mi országunk egyfajta kis-Amerika lett, a lehetőségek hazája, ahol vagy megvalósítod magad vagy maga alá gyűr a gépezet. Ez nem negatívizmus ez a jelenlegi helyzet felismerése és bár álljon bármennyire is rosszul a szénánk én azt mondom, hogy a jelenlegi megnyomorítás is egy lehetőség, hogy magunkra találjunk, hogy végre megélhessük a Valóságunkat. BE HAPPY! :d

Idézet
Ha csak egyetlen ember képes volt kitörni a korábbi kedvezőtlen élethelyzetéből (és vannak erre példák, nem is egy), az már azt bizonyítja, hogy bárki számára lehetséges a dolog. A szerencsében nem hiszek.


Ezt gondold át! Nem tudom hány éves vagy, dolgoztál-e már vagy, hogy mennyire vagy jó emberismerő, de ez egy hatalmas marhaság. :D Az emberek különböző alaptulajodnságokkal, személyiségi jegyekkel, családi-neveltetési háttérrel, fizikai adottságokkal rendelkeznek, ezek alapján is fenttartod a véleményed? :D

Idézet
De ujjal mutogatni a "gátlástalan" milliárdosokra, akik "jókor voltak jó helyen", sokkal egyszerűbb. Csak nem vezet sehová. Érdemes Kiyosaki-tól olvasni, jól elmagyarázza, hogy milyen alapvető attitűdbeli különbségek vannak szegények és gazdagok között és ezek hogyan befolyásolják az egész életüket.


Félreértetted a mondanivalóm célját! Én nem ujjal mutogattam és nem is haragszom a gátlástalan milliárdosokra. Mert ők csak egy szerepet játszanak, egy boldogtalan szerepet, egy hülye egójátékot. Én megélem az ő világukat is és együtt is érzek velük, de ez nem jelenti azt, hogy nem mondhatjuk ki a jelenleg lejátszodó folyamatokat, amik társadalmunk igen nagy részére jellemzőek.
"A pénz nem boldogít." Ezt a  bölcsességet gondold át és ha rájöttél a lényegére kérlek oszd meg velem.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Saiyan - 2011. Szeptember 19. Hétfő, 20:01:03
Arra gondolok, hogy lehet külföldre utazni és hosszabb-rövidebb ideig munkát vállalni, illetve értékes tapasztalatokat szerezni; vállalkozni (akár kis kockázattal is, lásd MLM, hogy működőképes-e vagy sem, azon most kár lenne vitázni, sokaknak működött, valakinek meg nem); nyelveket tanulni; továbbképezni magad; itt az internet, ami szintén tele van lehetőségekkel (a pénzkeresésen túl kapcsolatépítésre is alkalmas, lásd pl. ez a fórumot, illetve rengeteg információ, digitális termék, honlap stb. elérhető); számtalan helyre befektetni, pár kattintással stb.

Ezeknek a nagy része nem volt elérhető még pár évtizede sem.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 22. Csütörtök, 14:16:53
Arra gondolok, hogy lehet külföldre utazni és hosszabb-rövidebb ideig munkát vállalni

Igen lehet. Ahhoz is tőke kell. Több mint 1 éve foglalkozom a külföldi munkavállalás tematikájával, és arra jutottam, hogy úgy 3-4-500ezer ft(sok olyan emberrel bezséltem aki kiemnt dolgozni van aki hazajött, van aki kint van még mindig) kell az induláshoz, plusz többen bevallották, hogy esetleg ilyen-olyan ismeretség is van odakint.

Na ha nekem lenne 3-500ezer ft-om akkor pl jogsit csinálnék, vagy kihúznám addig még nem találok melót. Persze mennék külföldre is, de ennyi pénz nagyon sok egy eléggé kétes kimenetelű befeketteésbe. (ugyanis beszéltem olyannal is aki -100ezer ft-ban tért haza).

Tudom aki mer az nyer.


Na de te jólétről és leghetőségEKről írtál.

Tehát érdekelne esetel gmás út(ak) is a meggadagodáshoz.
(A legtöbb ötlettel az a baj, hogy kell hozzá X összeg, aminek a töredéke sem áll rendelkezésre.)Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 22. Csütörtök, 14:28:31
Idézet
Ha csak egyetlen ember képes volt kitörni a korábbi kedvezőtlen élethelyzetéből (és vannak erre példák, nem is egy), az már azt bizonyítja, hogy bárki számára lehetséges a dolog. A szerencsében nem hiszek.


Ezt gondold át! Nem tudom hány éves vagy, dolgoztál-e már vagy, hogy mennyire vagy jó emberismerő, de ez egy hatalmas marhaság. :D Az emberek különböző alaptulajodnságokkal, személyiségi jegyekkel, családi-neveltetési háttérrel, fizikai adottságokkal rendelkeznek, ezek alapján is fenttartod a véleményed? :D

Teljesen egyetértek veled.És el is mesélek valamit :
Van egy barátom, mikor fiatal volt a szülei kifizették neki a jogsit, majd amikor elmúlt 18 kapott egy 1,5 szobás panel lakást (indulásnak tökéletes) ami csak az övé, hitel nélkül. Megkapta mellé a család kiöregedett autóját (egy akkor 18-20 éves mercit ami annak a célnak, hogy autó, nagyon is megfelelt) sőt miután az egyetemet elvégezte a faterja még valami állásba is bezsuppolta a kölykét (nem egy álom meló de valameddig el lehetett ott lenni).

Na erre mondom azt, hogy ez egy (hozzám képest például kifejezetten)jó indulás.


Ehhez képest pl én hol tartok? Kellene úgy fél milla, hogy 0-ába legyek, se jogsi, se lakás, se kocsi. És nem 18 vagyok, csak szeretnék újra nanyi lenni ...

Szóval kedves Saiyan kibaszottul nem mindegy, hogy honnan indulsz, és milyen alapokkal!
Nekem pl 25 éves koromban kellett rájönnöm arra, hogy a nevelésemet totál elbacták a szüleim, az egész életem úgy nem volt jó ahogy volt, és távolabb már aligha lehettem a céljaimtól mint akkor ... Na de ez már nagyon más téma.


Végül a pénz nem boldogít :
(lehet de Merciben sírni kényelemsebb mint biciklin)
Akit a pénz nem boldogít annak szerintem nincs fantáziája. Ha lenne sok-sok pénzem mindennapra ki tudnék találni valamit ahhoz hogy se unatkozzak és minidg vidám és változato életem legyen.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Kox - 2011. Szeptember 23. Péntek, 07:33:19
Idézet
"A pénz nem boldogít."

Azt is mondhattam volna, hogyha boldog akarsz lenni, akkor ne legyen pénzed, csak ennek semmi köze az előző idézethez el is mondom miért.

Hogyha önmagadban boldog tudsz lenni és nem megy túl jól a sorod, akkor is tudod élvezni az élet minden egyes megnyilvánulását. Ha gazdag leszel, akkor bizonyos kapuk kinyílnak számodra, viszont mások meg bezáródnak. De, ami a lényeg, hogy aki önmagában Boldog volt szegényebben az ugyanolyan Boldog lesz több pénzzel is. Mert a nagybetűs Boldogság az nem pénzfüggő, az örömhajhászás már lehet pénzfüggő.
Ha viszont egy, olyan ember vagy, aki állandóan szitkozódik, panaszkodik, tehát az egész lényét áthatja a negativizmus = nem képes önmagában Boldognak lenni, az kaphat, nyerhet, szerezhet bármilyen mennyiségű pénzt, sohasem lesz képes Boldognak lenni, míg legbelül nem rak rendet, márpedig nem rak, mert a belsőjét mégjobban eltakarja a folyamatosan torzuló egója. Ideig-óráig elhiteti magával, hogy az a menő sportkocsi, az a kacsalábon forgó palota, vagy az a hatalmas hajó boldoggá tehetik, de idővel lehullik a lepel és csak ő marad meg a hazugsága. Az ember bárkinek képes hazudni, akár következmények nélkül is, de önmagadnak sohasem tudsz, mert minden gondolatod és rezdülésed ismered. :D

Idézet
(lehet de Merciben sírni kényelemsebb mint biciklin)

Ez egy nagyon szép egójáték, olyan gyönyörű, hogy már-már "tökéletes". :D Ha már boldogtalan vagy, akkor légy boldogtalan egy méregdrága kocsiban. Ez pedig baromság, mert ha a kocsi számítana is valamit, akkor nem lenne boldogtalan az emberünk. Én inkább azt mondom, hogy jobb nevetni, élvezni az életet egy szakadt biciklin, mint sírni egy merciben. ;)

A többiben teljesen egyetértek veled, nem hiába vagy, ilyen magas szinten a Tudatosság piramisán. Mivel önmagadban kiegyensúlyozott és talán Boldog is vagy ( ezt csak te tudhatod ), akkor a pénz a benned lévő kreativitással, fantáziával párosulva nem mindennapi élményekhez segíthet majd hozzá.

Saiyan!

Teljesen felesleges rendszereket egymáshoz hasonlítani. Az egyikben bizonyos kapuk vannak nyitva, míg a másikban pont azok zárva vannak. Amikor a rendszerek váltották egymást, akkor nem történt más, mint ajtók nyilatkoztak meg és zárultak be. Ez a hasonlítgatás kb. olyan, mintha elkezdenéd a magyarokat az eszkimókhoz hasonlítani, teljesen felesleges.
Valósítsd meg magad, ahogy akarod, de vedd figyelembe azt, hogy nem egyenlő esélyekkel indulunk, mert az élet nem ismeri az egyenlőséget, az egyenlő jogokat, ez csak rizsa a rárakodótt mázsányi műmázzal! Nincs egyenlőség bármennyire is szomorú, viszont van más, ami Christian könyvéből kiderül ...


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Jozsi34 - 2011. Szeptember 24. Szombat, 10:41:33
Ennek a takarékoskodásnak is van legalább akkora irodalma, mint a PUA -nak.

Szerintem ez a lényeg:

"Errefelé az emberek sokkal több mindent akarnak mint amire pénzük van."

Az embereket ráerőlteti a társadalom, hogy egy rakás olyan dolgot vegyenek, amire semmi szükségük. Persze ebben is fenn kell tartani valami egyensúlyt. Nem meleg orszagban (Van banán, van minden! Gitárom pengetem, f,omat lengetem...) élünk. Sajnos sokmindenből kirekesztődsz, ha nem szerzed meg azt a minimumot, amit  atársadalom elvár (ez olyan, mint egy vidékinek Pestre jönni, mert itt több a munkalehetőség, csajozási lehetőség, még akkor is ha sok gonddal jár). Itt van pl. az autó. Manapság egy rakás helyre csak ezzel érdemes menni, és szabadságot is ad neked, kissé megnősz mások szemében(akiknek nincs). Viszont ez tetemes pénzbe kerül. Ismerek azért olyan embert, aki inkább sz.rt eszik, minthogy lemondjon az autójáról.


Élhetnénk úgy, mint ők
http://www.youtube.com/watch?v=4f0r0OgtvUY

De szerintem ez az életmód se nagyon vonzó.

Én is olvastam Tóthandrást meg pénzügyi tanácsadókba is botlottam, de sok a bullshit. Pl. az inflációt kihagyják.
Az a jó üzlet, amit te találtál ki!

 Ha már könyvet ajánlanák, akkor:
http://sokversek.lapunk.hu/tarhely/sokversek/dokumentumok/a_milliomos_elme_titkai.pdf

Ő azt mondja, hogy kb.
10-15% ot tartalékolj nagyobb célokra
10% ot mondjuk befektetési papírokba-portfóliókba
10-20% ot költs el, hogy "élvez az ÉLETET"

Persze nincs csodarecept. Szerintem nem éri meg takarékoskodni, ha nincsenek céljaid vele. Az, hogy megélj nyugdíjas korodra, az nem cél. A legjobb, ha termelőeszközbe fektetsz pénzt, ami bővítesz(lakás, raktár, amit kiadsz, étterem, bolt stb stb.). Persze neked kell kitalálnod, hogy mibe. Ezt senki se fogja megmondani. Vállalnod kell a kockázatot, a bukás felelőségét. Ez nagyon hasonló a csajozáshoz, igaz sok pénzt és időt veszíthetsz, de rengeteget tanulhatsz és újra talpra fogsz állni.

Mondjuk szerintem, ha gazdag akarsz lenni, az akkora koncentrációt igényel, hogy nem tudsz jó PUA lenni, jópár évig, hanem kell egy állandó pina, aki rendelkezésre áll.
(Mondjuk ki mire koncentrálja az erejét).

Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: kamm - 2011. Szeptember 25. Vasárnap, 08:09:08
Ha már könyvet ajánlanák, akkor:
http://sokversek.lapunk.hu/tarhely/sokversek/dokumentumok/a_milliomos_elme_titkai.pdf

Ő azt mondja, hogy kb.
10-15% ot tartalékolj nagyobb célokra
10% ot mondjuk befektetési papírokba-portfóliókba
10-20% ot költs el, hogy "élvez az ÉLETET"

Persze nincs csodarecept. Szerintem nem éri meg takarékoskodni, ha nincsenek céljaid vele. Az, hogy megélj nyugdíjas korodra, az nem cél. A legjobb, ha termelőeszközbe fektetsz pénzt, ami bővítesz(lakás, raktár, amit kiadsz, étterem, bolt stb stb.)stb. Persze neked kell kitalálnod, hogy mibe. Ezt senki se fogja megmondani. Vállalnod kell a kockázatot, a bukás felelőségét. Ez nagyon hasonló a csajozáshoz, igaz sok pénzt és időt veszíthetsz, de rengeteget tanulhatsz és újra talpra fogsz állni.

Mondjuk szerintem, ha gazdag akarsz lenni, az akkora koncentrációt igényel, hogy nem tudsz jó PUA lenni, jópár évig, hanem kell egy állandó pina, aki rendelkezésre áll.
(Mondjuk ki mire koncentrálja az erejét).

Ezt a részt nem értem/nem értek vele (teljesen) egyet. Hogy érted azt (vagy a könyv hogy érti), hogy "10-20% ot költs el, hogy "élvez az ÉLETET"" ? A bevételeink 20%-át költsük el? Vagy a 20%-át költsük úgymond luxus dolgokra, amik nem elengedhetetlenek? Igazából bármelyik is a válasz, az egy átlagembernek kb. 20-30ezer ft. Nem hinném, hogy ebből sok mindenre futja.

Azzal meg végképp nem értek egyet, hogy a nyugdíj nem cél. Ha majd 70 évesen elmész nyugdíjba és kapsz 40rugót, akkor majd másképp fogod ezt gondolni szerintem. Befektetni meg csak akkor tudsz "termelő eszközbe", ha van pénzed.
"(lakás, raktár, amit kiadsz, étterem, bolt stb stb.)" Egy alkás 6-10 milla minimum, és ahhoz, hogy kitudd adni, kelleni fog egy másik, ahol te laksz. Szóval vagy van 20 millád 2 lakásra, vagy 10ed egyre és a másik hitelét a bérleti díjból fizeted. Üzlethelyiség is 20 millánál kezdődik olyan helyen, ahol van is rá esély, hogy hosszútávra bérlőt szerezz...
Szóval nem azt mondom, hogy ez mind hülyeség, hanem azt, hogy alkalmazottként, még magas fizetés mellett sem tudsz ilyen dolgokba fektetni, hacsak nincs egy jóbarátod, akihez betárulhatsz 1-2 millióval és arányosan kapsz a bevételekből.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 25. Vasárnap, 17:52:51
Ő azt mondja, hogy kb.
10-15% ot tartalékolj nagyobb célokra
10% ot mondjuk befektetési papírokba-portfóliókba
10-20% ot költs el, hogy "élvez az ÉLETET"

És akkor mit mondana, ha annyit keresne mint a legtöbb átlag magyar ember? (vagyis minimálbért) ?

Mert azért emlékszem én arra mikor azért végeztem plusz melót, meg fusiztam, h legyen pénzem elmenni bulizni, mert a fizetésem 100%+ kellett a megélhetéshez.

Az ilyen postok csak felhúznak, hogy ennyit meg annyit tegyél félre erre meg arra.
De mást mondok : Ha mégis tudsz félretenni, és 2 évig nem élsz normálisan mert félre kell tenned, majd elbukod, akkor szerinted megérte?

Arról nem is beszélve h a bankokkal és a befektetésekkel az utóbbi időben hihetetlen rossz tapasztalatom van :(

Néha egyébként a szegénységed visz bele nagyobb kiadásokba pl :
Falun lakok, de itt semmi sincs, mindenért(!) be kell járni a városba. A buszjegy eléggé drága (mivel a sofőrnél veszed nem lehet bliccelni mint városban) ezért kiszámoltuk, hogy hogyan viszonul a kocsihoz. Haver egy sokéves régi Opellel jár be dolgozni a hónap minden munkanapján. Így is kevesebbe jön ki neki a benzin  mint a teljes árú bérlet (amit veszel ha dolgozol).
Következtetés : venni kell egy kocsit. De mivel szegény vagy nem teheted meg. Marad az h drágábban jársz dolgozni.  (nem, nem tudsz haveroddal járni az ő kocsiján mert ő reggel 6-kor kezd, te 9-kor, haverod délután 1-kor végez, te este 8-kor).


Sőt, volt amikor úgy végeztem, hogy sokat (1 óra vagy több) kell várni a buszra. Mit csinálsz ilyenkor? Mivel nincs kedved télen egy nyitott buszmegállóban fagyoskodni, a sötétben a semmi közepén, ezért beülsz a közeli kocsmába. Csak 1-2 kólát iszol meg és máris plusz 300-600ft további kiadással gazdagodtál.

Ja hát másik megoldás, hogy beköltözök albérletbe, de akkor van egy üres házam amiben a családom lakik + fizetek egy másik lakást mindennel együtt amiben meg én.

Mi a megoldás?
Eladni a házat.
Mivel áll az ingatlan piac csak úgyt udom eladni, ha jócskán leviszem az árat és bukok pár millát. Annyi pénzt amennyiből 10-20 évig telne bérletre.Az a gond, hogy a legtöbb (eddig az összes amit olvastam) meggazdagodós könyv azt mondja, hogy tedd félre a bevételed X%-át.
De ha nekem olyan bevételem van amiből megélek, és még félre is tudok tenni, akkor meg nem akaraok meggazdagodni, mert MINEK? Hogy elmondhassam, hogy gazdag vagyok?

A meggazdagodáshoz két dolog kell :
(Sok) pénz és egy jó ötlet. Ha a kettő közül az egyik hiányzik, akkor meg vagy baszva. (és még minidg belebukhatsz mert nincs szerencséd)


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: kamm - 2011. Szeptember 25. Vasárnap, 18:09:28
De ha nekem olyan bevételem van amiből megélek, és még félre is tudok tenni, akkor meg nem akaraok meggazdagodni, mert MINEK? Hogy elmondhassam, hogy gazdag vagyok?

Nem. Azért, hogy egy idő után Te dönthesd el, hogy akarsz-e még dolgozni vagy nem, mert van annyi pénzed, hogy munka nélkül is megélj. Ezért nem értem, hogy Józsi szerint a nyugdíj miért nem lehet jó cél, hiszen ez valahol ugyanaz.
Ha van valamilyen forrásod, ami biztosítja, hogy X évesen visszavonulhass, mondjuk 10 évvel a nyugdíjkorhatár előtt, az szerintem elég jó cél.

Valóban így van, ahogy mondod Sabre. Ha nincs pénzed és egy jó ötleted, akkor csak alkalmazottként tudsz pénzt keresni, abból viszont Magyarországon elég nehéz meggazdagodni, bár biztosan erre is van példa.
Az viszont lehet, hogy az az ötlet ott van a kezedben, csak olyan kézenfekvő, hogy ezért nem veszed észre.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Szeptember 26. Hétfő, 00:19:32
Valóban így van, ahogy mondod Sabre. Ha nincs pénzed és egy jó ötleted, akkor csak alkalmazottként tudsz pénzt keresni, abból viszont Magyarországon elég nehéz meggazdagodni, bár biztosan erre is van példa.
Az viszont lehet, hogy az az ötlet ott van a kezedben, csak olyan kézenfekvő, hogy ezért nem veszed észre.

Ötlet van, már sok éve.
A pénz hibázik még mindig hozzá. (és valljuk be h a magyar törvények sem kedveznének annak h mondjuk vállalkozást alapítson az ember).
Miért nem kertesek szponzort? Mert ha elmondanám h miről van szó, akkor rájönne h én pénz nélkül csak egy kihagyható láncszem vagyok. És ha 50-100-150 milliót spórol azon, hogy engem kihagy a buliból, akkor ki fog hagyni! Mindenki. Nincs ezen mit haragudni, én is kihagynám magamat. Maximum Elvis Presley nem hagyott volna ki.
Úgyhogy ezt a kérdést itt le is kívánom zárni. (vagyis nem kell PM sem, h na mégis mi az ötletem? Akinek van több mint 100 millája az írjon).Visszatérve a beszélgetés fonalára, sajnos ezek a meggazdagodós könyvek mind abból indulnak ki, hogy van egy olyan bevételed amiből tudsz félrerakni.
Pedig sokkal inkább hasznosak lennének ha azt írnák le, hogyan tudsz ilyenre szert tenni (az egy dolog h tanulsz, de pl mit?).


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Jozsi34 - 2011. Szeptember 26. Hétfő, 00:24:54
Szerintem olvassátok el a könyvet. Persze azért, mert elolvasol egy-egy könyvet még nem leszel gazdag (akkor simán PUA irodalom olvasással is egyből PUA lennél). Mondjuk ehhez is elköteleződés kell.

1990. óta kapitalizmusban élünk. Szerintem sok ember mentálisan a Szocializmus híve. Elvárja a jólétet. Mindenki be lett etetve anno, hogy a kapitalista élet=úgy élünk, mint Nyugat-Németországban pl. mindenki fél év alatt össze tud gyűjteni egy autóra, évente 3x külföldön nyaralhat, minőségi életet él   :sign0023:

Az a probléma, hogy ugye Mexikó is kapitalizmus, meg India is etc etc. és az az eredeti vadkapitalizmus. A munkáltató a lehető legkevesebb bért akarja adni, míg a lehető legnagyobb áron eladni a termékét (és a lehető legkevesebb adót fizetni). Ő rengeteget kockáztat és sokat nyerhet vagy bukhat. Te, aki alkalmazott vagy alig kockáztatsz valamit , ezért kapsz valami fix bért. Gondolom mindenki ismeri a magyarul vasbértörvénynek nevezett modellt, ami szerint a bérből élők minimális fizetést kapnak, ami a reprodukciójukhoz kell, illetve, vagyis, hogy legyen erejük bejönni dolgozni a következő hónapban is (persze család, lakás, kaja, ruha stb. is benne van ebben).
 Elismerem, hogy Magyarország egy kis ország kis lehetőségekkel, fogyó és keveset fogyasztó népességgel.

Sabre: Ha vidéken laksz és vároisban dolgozol, előbb-utóbb döntened kell, hogy költözöl, vagy fenntartod-e a kétlaki életmódot?(aminek valljuk be sok nem anyagi, hanem egyéb előnye van pl. tiszta levegő, jó szomszédság stb.).

Mondjuk én is azt mondom, hogy bizonyos fizetésből nem érdemes félre tenni, mert jobb, ha az életmódodba fekteted be.

Természetesen ha gazdagodni akarsz, ahhoz életmódot kell változtatni, áldozni és kockáztatni kell. Azt mindig az egyénnek kell eldöntenie, hogy megéri-e? Az alaptőke összegyűjtésének a módját mindenki találja ki. ha valakinek ez "csalással megy" pl. külföldön dolgozik pár évet, akkor úgy megy. Persze nem árt egy jó szakma sem. Mindenki magának kell, hogy kitalálja, hogy mit fog csinálni pl. ami a lakást illeti, azt is csinálhatod, hogy bérelsz, így kevesebb pénzből is kijöhetsz )végülis ha birtokolsz ingatlant vagy bérelsz mindegy, mert a lényeg, hogy jövedelmed legyen belőle.

Énszerintem ez a tegyük félre a nyugdíjra a fizetésünk 10%-át azért nem jó, mert pénzt von el a ma megoldandó problémáitól, másrészt Magyarország közel se olyan stabil orszég, mint Svájc vagy NAgy-Britannia, ahol 150 éve nincsenek jelentősebb változások, és az ilyen befektetések biztonséga megmaradt.
1945 után a komcsik szépen rátették a kezüket az emberek megtakarításaira, de most jöhetek OV al is, aki szintén valami hasonlót csinált a kötelező magánnyugdíjakkal (egy haverom 3 milliót bukott rajta-nem kell nagyon sajnálni neki ez másfél év spórolásből kijön, az adójóváírásokon meg nyert). Ezek a megtakarítások át lettek írányítva a tücskölők felé, akik b..ak rá, hogy mi lesz velük nyugdíjas korukban.  
Amúgy erre én is gondoltam, hogy azért a legtöbb embernek öregedve közel se lesz olyan sok igénye pl. a Kanári szigetekre menni nyaralni. Mondjuk akkor ha gyerekekbe "fektetsz be" (vagyis gyerekeket csinálsz) jobban jársz minden szempontból.

Én nem vagyok a spórolás ellen, de értelmes célokra kell ezeket használni (mondjuk nem magánnyugdíj pénztárba, hanem portfóliókba kell fektetni, amihez hozzáférhetsz).

Most ez a ki vagy szolgáltatva vagy nem vagy kiszolgáltatva egy jó kérdés. Alapvetően mindenki ki van szolgáltatva, az egy más kérdés, hogy minél gazdagabb vagy, annál inkább több lábon tudsz állni szóval tágítod a szabadságodat. De ha te jó munkaerő vagy, aki pénzt termel, akkor nem kell félned, hogy kirúgnak, vagy ha mégis, akkor hamar találsz új állást (persze sokan nem szeretnek öregeket alkalmazni, mert lassúak és nem tudnak haladni a korral, de pl. az ügyvédeknél, orvosoknál a tapasztalat sokat számít).

"Évekig dolgozol valamiért, kihagysz egy csomó mindent, és utána esetleg mindent elveszíthetsz."
NA igen. Ez a kockázat. Lehet le kell mondanod egy rakás buliről, egy csomó csajt megdughattál volna, ha túlórázás helyett diszkóba stb. mentél volna stb stb. Na mondjuk ez egy jó kérdés. De veheted úgy is, hogy amikor fiatal voltál, akkor megpróbáltál változtatni a sorsodon. Mit veszíthetsz? Ha volt egy sz..r munkád előtte, akkor találsz egy másik sz..r munkát utána is, ha minden kötél szakad.

Amikor a könyvben a szerző a 10-20% os Élvezd az életet dologről beszél, akkor azt mondja, hogy ha sokat túlórázol és sokat keresel, akkor bizonyos pénzet tegyél el, míg ezt a 10-20% ot költsd el, hogy ne érezd mentálisan azt, hogy hiábavaló a munkád.
 
Tudom, hogy mindenki irigyli azokat, akiknek a papa-mama a segge alá tett mindent, azokat meg még jobban, akiket papa-mama megtanított arra, hogy HOGYAN GAZDAGODJANAK, TERVEZZÉK MEG AZ ÉLETÜKET STB STB. A legtöbb elitiskolában és elitegyetemen pont ez az, amit nagyon a fejébe vernek a diákoknak (pl. öneladás állásinterjún).

Miféle befektetési formák vannak?

készpénz bankszámlán- az infláció és a kezelési költség miatt nem jó befektetés
arany-nehezen eladható, otthonról ellophatják
részvénykereskedelem-nagy tőkeigény és nagy kockázat
lottószelvény hetente-hátha...
ingatlan-sok költsége van
államkötvény-csak nagyon hosszútávra éri meg, és van államcsőd is
portfóliók-nem mindegy mikor vesszük ki őket
gyerekek-nem biztos, hogy el fognak tartani ha felnőttek és te öreg leszel
szakma-tudni kell, miben lehet tehetségünk, és miben nem- Mondjuk könyvelőt mindig keresnek, de ha minket a földrajztanárság jobban érdekel....
saját üzlet-néha jó, ha szakmánk is van hozzá, sokminden befolyásolja pl. piac

(most az illegális dolgokat nem hoztam ide, mint pl. a stricik, ami egy külön szakma, minimális befektetéssel, és nagy haszonnal).

Még érdemes ideírni a készségfejlesztéseket. Ha valaki jól kommunikál, könnyen barátkozik, jó előadó és szónoki képessége van, kemény főnöktípus, aki tudja az embereket lelkesíteni, büntetni és írányítani is, képes kezelni a váratlan konfliktushelyzeteket kétségbeesés helyett stb., akkor az is fontos tulajdonság a továbblépéshez.

A befektetés is pénz(és idő)költés, csak éppen a célja más, mint a mindennapi időtöltés.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Kox - 2011. Október 01. Szombat, 09:18:10
Olvasom ezt a könyvet és minden oldala maga a csoda. Van, amit már "tudok" és van, amiről teljesen másképpen vélekedtem és van, olyan dolog is, amivel nem értek egyet. Egy pár napja jártam ennél a résznél és úgy gondoltam, hogy ezt meg kell osztani másokkal is, akik önmagukban Boldogok szeretnének lenni és képesek is érte tenni.

"(Liz) - Tudod, számomra furcsa, hogy van pénzed.
   -Semmim sincs. Semmi sem az enyém. Bizonyos dolgok felett rendelkezem ideig-óráig, de semmi sem az enyém.
   (Liz) - Jó, nevezd ahogy akarod... De mégis, hogyan lehetséges, hogy van pénzed?
   -Már miért ne lenne?
   (Liz) - Mert egy igazi mester nem foglalkozik a pénzzel.
   (nevet) - No, és miért nem?
   (Liz) - Mert nem érdekli a pénz. Más érdekli: önmaga, a szeretet,a segítség másoknak, a megvilágosodás, Isten... Ilyesmik.
   - Aha. Kedvesem, te mondtad tegnap, hogy Isten korlátlan, ugye?
   (Liz) - Igen.- Nos,  akkor a  pénz túl van a korlátlanságon? Akkor a pénz több Istennél?
   (Liz) - Ööö... Nem.
   - Hát persze, hogy nem. A pénz éppúgy része az élet teljességének, mint bármi más, a pénz  éppúgy isten, mint az égbolt, a szeretet vagy a fák. Amikor egy "mester" megtagadja, amikor egy önmagát vagy a megvilágosodást kereső guru elfordul a pénztől, valójában önmagától, a megvilágosodástól és Istentől fordul el. Liz, bármitől is fordulj  el, már elvesztetted a lehetőségedet önmagad és a teljesség megélésére.A te előbb emlegetett guruid mind a szabadságra vágynak: azért élnek a barlangban, hogy minél több idejük lehessen  magukra, azért élnek a világtól elzártan, hogy minél több energiájuk és idejük legyen önnön lényük felfedezésére. Nem hajlandók semmi mással foglalkozni, csak a saját korlátaik feloldásával...(nevet) tudod, tiszta szerencse, hogy Istennek - már, ha létezik- ennél sokkal több esze van, mert ha Isten is mindenekfelett arra a szabadságra és korlátlanságra vágyna, amelyet itt a földön annak nevezel, akkor nem lennének korlátok az anyagi világban... S akkor, mondjuk, nem lenne fal. Vagy épp nem lenne szék. Vagy épp takaró. Pedig milyen jó is az, amikor fázol, milyen jó is a takaró korlátoltsága.Drága, a pénz is a teljesség egy megnyilvánulása, mi más lehetne? S mint minden, a pénz is semleges, csak egy energia, csak egy eszköz. Tartalmat te adsz neki: hogy szereted és neked örömöt, hogy utálod és neked szenvedést okoz, az már rajtad múlik. A pénz, ha van, ha nincs, örömöt adhat neked. Én akkor is boldog voltam, amikor volt, akkor  is boldog voltam, amikor nem volt. Kedvesem, egy guru csak az egója miatt hirdeti a szegénységet, mert hát mivel a tömegből él, bizonyos elvárásoknak meg kell felelnie - márpedig a szentekkel szembeni első számú szabály a szegénység és a lemondás. Ám ez egy hatalmas ostobaság, mert nemcsak, hogy az ego felzabálja a szentet, hanem a szent teremtő ereje is csak szegénységet teremt.
   (Liz) - Hogyhogy szegénységet teremt?-  Egy guru, egy mester   elméletileg kevesebb korláttal rendelkezik. Minél kevesebb fal zár le téged, annál jobban érvényesül a teremtő erőd. Ha a guru nyomorog és szegénységben él, akkor ezt teremti meg a világban is. De hát miért jó ez? Én megéltem a hatalmas szegénységet is, néhány évvel ezelőtt a szabadban éltem. S tudod, mivel volt jobb, istenibb vagy szentebb? Semmivel. A lemondás semmivel sem visz közelebb Istenhez, semmivel sem ad nagyobb esélyt a megvilágosodásra. Miért hagyod, hogy az egód újra átverjen ezzel a szegénység dumával?
Liz, komolyan mondod, hogy az az ember, aki nem képes a teremtő erejével akár pénzt is teremteni, az az ember valóban megélheti az Univerzum teljességét? Ugyan, dehogyis! Az ilyen guru csak menekül e világból, csak menekül az embersége elől. Sok szent a "kisujjából kirázza" a dimenziók és az Univerzum titkait, aztán meg kiderül, hogy nem tudják, mi az a kamatos kamat... Liz, emberségnélkül nem lehetsz teljes, ember nélkül nem lehetsz ISTEN. Ha egy tanító a szentet játssza, akkor nem tud mit tanítani. Mire tanítson, amikor azt sem tudja, hogy milyen embernek lenni? Minél nagyobb vagy, annál emberibb is vagy, minél istenibb energia vagy, annál erősebb anyag is vagy.
Ebben a pénzkérdésben - mint bármi másban sem - sosem voltam képmutató. Élvezem, ha van, de nem ragaszkodom a gazdagsághoz; élvezem, ha nincs, de nem ragaszkodom a szegénységhez. Sosem a pénz mennyisége a probléma, hanem az ego. A gazdagság vagy a szegénység önmagában nem jelent semmit, éppúgy, mint ahogy a magasság, a súly vagy a hajszín sem jelent semmit. Önmagában nem.
Sosem lettem több a pénz vagy kevesebb a szegénység miatt, ez a pénzmániád csak téged ver láncra. Pedig a pénz nem más, mint a civilizáció vére. Ha megtagadod, ha te, egy sejt a mindenségben elzáródsz tőle, elpusztulsz. Ám akkor is meghalsz, ha megállás nélkül harácsolod, és nem adod tovább. A pénznek éppúgy áramolnia kell, mint a szeretetnek, a nevetésnek, a zenének... mert hát az Élet mindig áramlik.
Mindig."

Ha megtagadod kiapadsz, ha csak neki élsz belefulladsz. Rájöttem, hogy a Boldogság szempontjából másodlagos, hogy hol vagy, kivel és mit csinálsz. A Boldogság időtől, tértől és tevékenységtől teljesen független. Így a pénztől is.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: maxsteel - 2011. Október 17. Hétfő, 10:36:35
Sabre, te vagy az egyetlen ember ezen a fórumon akit igazából már barátomnak tekintek.Valamikor időt szakítok és lemegyek hozzád és akkor elmondom azt amit én tudok a pénzkeresésről.
Egy dolgot tudjál, ami most van, az csak állapot és nem lesz örökké! Ha akarod, akkor lesz annál jobb is.

Azt tudom, hogy te tudsz csajozni, viszont én meg azt tudom, hogy 23 évesen, Magyarországon, ha odateszem magam, akkor simán megkeresek 0-400ezer forint között bármennyit.

5évvel ezelőtt 80ezer ft volt az első fizetésem, de mindig többet akartam és mindig magasabbra tettem a lécet.jó ember vagyok, szeretem az embereket , és a kapcsolataim által folyamatosan jobb munkahelyeim lettek.persze hoztam sok döntést amit sokat áldozatnak neveznek, de nekem ennél sokkal élvezetesebb volt.
Kockáztattam én is, megérte.

Dolgoztam sokat egy boltban, kerestem vele 120 ezer forintot. Aztán vállaltam ott többet és kerestem sok pénzt. Aztán dolgoztam havi 300-330 órát és kerestem vele 186ezer forintot, de ezzel kimerítettem annak a munkahelynek a pénzügyi lehetősegeit.
Akkor azt hallottam hogy a vendéglátásban lehet óránként 1000 ft ot keresni. Húú ez a duplája mint most amennyit keresek, hát akkor nézzük meg. Tapasztalatom nem volt, elmentem 7 nap szabadságra és azalatt dolgoztam INGYEN egy étterem-kávézóba, hogy megtanuljam mit és hogyan. Nagyon nehéz volt, volt olyan hogy úgy éreztem: Na barátom, most aztán nagy fába vágtad a fejszét és jól beszoptad - ezt éreztem. De a másik ÉN-em, az erősebb azt mondta: - Jól van fiam, most ért egy negatív sokk, aludjál eggyet rá aztán holnap elemezd újra.
Így lett, másnap átalakítottam a gondolkodásmódomat ezzel a vendéglátással kapcsolatban, kevesebbet vállaltam, de nem hibáztam. Könnyebbé , szebbé tettem magamnak ezt a pályát. Nem a körülmények változtak, hanem az én gondolkodásom.

Szereztem önbizalmat a vendéglátásban és elkezdtem dolgozni egy másik helyen, és egyik hónapról a másikra több mint kettőször (2x) annyit kezdtem el keresni mint azelőtt. De ez nem volt elég hisz én messze 300ezer forint fölé tettem a mércét. De nem görcsöltem rá, élveztem azt amim van és dolgoztam, akartam az eredeti célt. És eljött az is!!! Augusztus hónapban 360 ezer forintot kerestem. Nem akartam hinni a szememnek amikor kiszámoltam.
De megcsináltam, mert akartam és mert jó ember vagyok és mert megérdemlem.

Én az életre jó kifogásokat keresek, én szeregek élni, szeretem az embereket, szeretek nekik adni magamból, szeretem ha jól érzik magukat az én őirnyezetemben. és ez az élet egyik nagy mozgatórugója: Adj és ne várj cserébe semmit.Az életbe amit beleteszel 100000fogod visszakapni. Valamikor, ma holnap, nemtudom. Lehet ez egy mosoly, egy lehetőség, vagy csak az hogy süt a nap.
Mindent fellehet fogni pozitívan, de ez egy döntés.remélem eljutok hozzád hamarosanSabr it mondanunk egymásnak! Szép napot barátom.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: horsi - 2011. Október 17. Hétfő, 14:12:08
Ez nagyon inspiráló poszt lett :)
Karmát neked!  :PDT_Armataz_01_37:

Sabre, te vagy az egyetlen ember ezen a fórumon akit igazából már barátomnak tekintek.Valamikor időt szakítok és lemegyek hozzád és akkor elmondom azt amit én tudok a pénzkeresésről.
Egy dolgot tudjál, ami most van, az csak állapot és nem lesz örökké! Ha akarod, akkor lesz annál jobb is.

Azt tudom, hogy te tudsz csajozni, viszont én meg azt tudom, hogy 23 évesen, Magyarországon, ha odateszem magam, akkor simán megkeresek 0-400ezer forint között bármennyit.

5évvel ezelőtt 80ezer ft volt az első fizetésem, de mindig többet akartam és mindig magasabbra tettem a lécet.jó ember vagyok, szeretem az embereket , és a kapcsolataim által folyamatosan jobb munkahelyeim lettek.persze hoztam sok döntést amit sokat áldozatnak neveznek, de nekem ennél sokkal élvezetesebb volt.
Kockáztattam én is, megérte.

Dolgoztam sokat egy boltban, kerestem vele 120 ezer forintot. Aztán vállaltam ott többet és kerestem sok pénzt. Aztán dolgoztam havi 300-330 órát és kerestem vele 186ezer forintot, de ezzel kimerítettem annak a munkahelynek a pénzügyi lehetősegeit.
Akkor azt hallottam hogy a vendéglátásban lehet óránként 1000 ft ot keresni. Húú ez a duplája mint most amennyit keresek, hát akkor nézzük meg. Tapasztalatom nem volt, elmentem 7 nap szabadságra és azalatt dolgoztam INGYEN egy étterem-kávézóba, hogy megtanuljam mit és hogyan. Nagyon nehéz volt, volt olyan hogy úgy éreztem: Na barátom, most aztán nagy fába vágtad a fejszét és jól beszoptad - ezt éreztem. De a másik ÉN-em, az erősebb azt mondta: - Jól van fiam, most ért egy negatív sokk, aludjál eggyet rá aztán holnap elemezd újra.
Így lett, másnap átalakítottam a gondolkodásmódomat ezzel a vendéglátással kapcsolatban, kevesebbet vállaltam, de nem hibáztam. Könnyebbé , szebbé tettem magamnak ezt a pályát. Nem a körülmények változtak, hanem az én gondolkodásom.

Szereztem önbizalmat a vendéglátásban és elkezdtem dolgozni egy másik helyen, és egyik hónapról a másikra több mint kettőször (2x) annyit kezdtem el keresni mint azelőtt. De ez nem volt elég hisz én messze 300ezer forint fölé tettem a mércét. De nem görcsöltem rá, élveztem azt amim van és dolgoztam, akartam az eredeti célt. És eljött az is!!! Augusztus hónapban 360 ezer forintot kerestem. Nem akartam hinni a szememnek amikor kiszámoltam.
De megcsináltam, mert akartam és mert jó ember vagyok és mert megérdemlem.

Én az életre jó kifogásokat keresek, én szeregek élni, szeretem az embereket, szeretek nekik adni magamból, szeretem ha jól érzik magukat az én őirnyezetemben. és ez az élet egyik nagy mozgatórugója: Adj és ne várj cserébe semmit.Az életbe amit beleteszel 100000fogod visszakapni. Valamikor, ma holnap, nemtudom. Lehet ez egy mosoly, egy lehetőség, vagy csak az hogy süt a nap.
Mindent fellehet fogni pozitívan, de ez egy döntés.remélem eljutok hozzád hamarosanSabr it mondanunk egymásnak! Szép napot barátom.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Október 17. Hétfő, 15:48:17
Sabre, te vagy az egyetlen ember ezen a fórumon akit igazából már barátomnak tekintek.Valamikor időt szakítok és lemegyek hozzád és akkor elmondom azt amit én tudok a pénzkeresésről.

Na ez igazán  jól esett :)
Várlak!

Tudod, hogy nekem annyi pénz kell amiből kényelmesebn eléldegélek és közben legyen időm élni is! ;)  :035:Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Jozsi34 - 2011. Október 31. Hétfő, 10:41:54
Olvasom ezt a könyvet és minden oldala maga a csoda. Van, amit már "tudok" és van, amiről teljesen másképpen vélekedtem és van, olyan dolog is, amivel nem értek egyet. Egy pár napja jártam ennél a résznél és úgy gondoltam, hogy ezt meg kell osztani másokkal is, akik önmagukban Boldogok szeretnének lenni és képesek is érte tenni.
.....................................

Ez milyen könyv? Meg tudnád adni a címét?

Szerintem az ÉLET túl komplex és bonyolult, hogy egy kitaláljuk mi fontos és mi nem az. A "PÉNZ" végül is egy nagyon összetett "fikció"(eleve a papírpénz önmagában nem érték). Jelképezi a valamire való szabadságot, a hatalmat (pl. tulajdonos az alkalmazott felett) , a biztonságot, a gyors átválthatóságot, megnyíló lehetőségeket. Vannak, akik tehetősek akarnak lenni, vagy gazdagoként definiálni magukat a biztonság miatt. Mások számára a pénz egy játszma. Alkotni valamit a semmiből pl. egy bolthálózatot, szállodát építeni.
Megint mások hazárdírozni szeretnek vele a tőzsdén. Sok politikus a hatalomra használja fel: ő osztja a pénzt, neki kell behódolni. Ha valami "NAGYOT" akarunk, azért sokkal keményebben meg kell küzdeni, mintha csak fenn szeretnénk tartani egy állapotot. Hasonlóan, ha PUA vá akarsz válni, akkor ahhoz nem jó az ÁFC hozzáállás: "JAjj jó nekem egy csúnyácska csaj feleségnek, csinálunk kölkeket, lesz egy sz.r állásom, amit utálok a megélhetéshez meg lakáshitelem, naponta bejárok BKV val dolgozóba, háromévente 2 hét nyaralás a Balcsin. stb. stb."
Furcsa, hogy mindig a szegény emberek mondják azt, hogy a gazdagság nem boldogít. Persze nem attól leszel "boldog"(inkább az elégedett szót használnám) egyedül. Az csak egy jelentős szelete a dologoknak.


 


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2011. Október 31. Hétfő, 13:31:46
[Furcsa, hogy mindig a szegény emberek mondják azt, hogy a gazdagság nem boldogít. Persze nem attól leszel "boldog"(inkább az elégedett szót használnám) egyedül. Az csak egy jelentős szelete a dologoknak.

Gondolj bele : autentikus lenne ez egy gazdag szájából?
Igen, de nem fogja bevallani sosem.

Ja és nem a pénz boldogít hanem azok a lehetőségek amiket vele elérhetsz.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Jozsi34 - 2011. November 01. Kedd, 13:13:12
[Furcsa, hogy mindig a szegény emberek mondják azt, hogy a gazdagság nem boldogít. Persze nem attól leszel "boldog"(inkább az elégedett szót használnám) egyedül. Az csak egy jelentős szelete a dologoknak.

Gondolj bele : autentikus lenne ez egy gazdag szájából?
Igen, de nem fogja bevallani sosem.

Ja és nem a pénz boldogít hanem azok a lehetőségek amiket vele elérhetsz.

Hát nem lenne autentikus. Persze a megújulás ott kezdődik, hogy beismerjük, hogy amit csinálunk az helytelen és változtatni kell. Nekem is van rengeteg ismerősöm, aki szereti önigazolni magát, ami nem rossz, de a kudarc az kudarc marad, mert ugye a tények makacs dolgok...

Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: WildStyle - 2013. Augusztus 03. Szombat, 16:32:22
Éppenséggel nem új a téma, de az olvasása közben úgy éreztem, hogy ide nekem is írnom kell.

Tavasszal találkoztam a Marie Jahoda, Paul Lazarsfeld és Hans Zeisel nevével fémjelzett ún. megfosztottság modellel. Ők hárman egy Marienthal nevű ipari körzetet vizsgáltak, ahol igen magas volt a munkanélküliség az 1920-as években. Szerintük ennek pszichológiai okai vannak:
1. Struktúrált időbeosztás hiánya
2. Társas kapcsolatok hiánya
3. Közös célok hiánya
4. Pozíció, státusz hiánya
5. Értelmes tevékenység hiánya.

Mint látható, ebben is nagy a mindset szerepe. Ahogy ezt a gondolatot emésztgettem, beugrott, hogy mennyi minden közös az álláskeresésben és a csajozásban. Apropó állás. Már 7 és fél éve, hogy egy multinál dolgozom. Annak idején majdnem 1 év munkanélküliség után adtam be a jelentkezést hozzájuk. Egyszerű érettségivel nem sok jóra számítottam a gyárban, eleinte elég szenvedősen is ment a dolog. Szalagmunkát végeztem, és egy ideig eltartott, mire megszoktam. Kb. 1 év után új helyre kerültem, ott újabb 1 évig tartott, mire kitanultam az adott munka csínját-bínját. Ekkor adódott egy lehetőség, amit kihasználtam. 2009 év elejére viszont itt is kezdtem úgy érezni, hogy ennél többre vagyok képes. Ekkor felvételiztem főiskolára. A munka még azóta is ugyanaz, több felelősséget nem tudtam úgy vállalni, hogy egyszerre csináljam a kettőt.
Sosem volt az az egetverő fizetésem, és a szülők az első fizetéstől kezdve tartották a markukat. Én kénytelen voltam belemenni a játékba, mivel náluk lakom (még most is, mivel elég feszített a költségvetésem). Két évig egy kanyi vasat nem tudtam félrerakni, viszont utána jött az említett lehetőség, az kicsit megdobta a kasszát. Elhatároztam, hogy a többletet félreteszem. Aztán jött a főiskola, ami ugye levelezőn majdnem mindenhol fizetős. Hónapokig tárgyaltam az ősökkel, mire elfogadták, hogy egy darabig nem lesz tőlem pénzük. Ebből a legtöbb időt a feltételekkel való alkudozás vitte el, de megérte. Most ott tartok, hogy megvan az első millióm, és egyre több élethelyzetre fel tudok készülni. Ezt onnan értem el, hogy falun lakom, és a kezdeti feltételek is annyiban merültek ki, hogy volt fedél a fejem felett és tudtam mit enni. Ez a 2 dolog szerintem egészen sok emberre ráillik innen.
Száz szónak is egy a vége, mindset kérdése, hogy valaki takarékoskodik-e, és ha igen, hogyan. Egyet jegyezzetek meg: megtakarítva összegyűjteni egy bizonyos összeget hatodannyiba kerül, mint ha az ember ugyanannyi hitelt venne fel. Sokan nem is gondolnák, mi mindenre használhatók a fórumon ajánlott könyvek.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2018. December 17. Hétfő, 18:21:55
[Furcsa, hogy mindig a szegény emberek mondják azt, hogy a gazdagság nem boldogít. Persze nem attól leszel "boldog"(inkább az elégedett szót használnám) egyedül. Az csak egy jelentős szelete a dologoknak.

Gondolj bele : autentikus lenne ez egy gazdag szájából?
Igen, de nem fogja bevallani sosem.

Ja és nem a pénz boldogít hanem azok a lehetőségek amiket vele elérhetsz.

Engem is megfogott ez a téma (át lehetne rakni az anyagi függetlenség alfórumba?).

Amúgy pl. az RSD-ből Tyler vagy Julien elmondja, hogy hiába szereztek meg mindent - pénzt, nőket, hírnevet, validációt (nőktől és a tanítványoktól is) - ugyanúgy (nem túl fényesen) érezték magukat utána is, mint korábban, mindezek nélkül. Tyler meséli valamelyik DVD-n, hogy Hawaii-on lakott a tengerparton, pörgött a többmillió dolláros vállalkozása, otthon várta a gyönyörű barátnője és így sem volt boldog. És azon töprengett, golyót röpítsen-e a fejébe, hiszen tuti valami elcseszett ember lehet, amiért mindezek ellenére sem érzi jól magát.

A tanulság, hogy amíg a biciklin sír valaki, addig megvan a remény, hogy majd a Mercivel milyen boldog lesz. Akinek megvan a Mercije és mégse lett tőle boldog (és nem lesz az), annak többé már a reménykedés se marad, csak az üresség érzete és a kétségbeesés.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2018. December 17. Hétfő, 23:23:59
A tanulság, hogy amíg a biciklin sír valaki, addig megvan a remény, hogy majd a Mercivel milyen boldog lesz. Akinek megvan a Mercije és mégse lett tőle boldog (és nem lesz az), annak többé már a reménykedés se marad, csak az üresség érzete és a kétségbeesés.

Micsoda demotiváló hozzállás. Akkor meg sem szerzem a Mercit, elvégre nem az boldogit. Mondjuk ez most igaz, mert nem Merci kell hanem Cadillac vagy Buick (https://clanl4.com/public/style_emoticons/default/monokli.gif)

Amúgy pl. az RSD-ből Tyler vagy Julien elmondja, hogy hiába szereztek meg mindent - pénzt, nőket, hírnevet, validációt (nőktől és a tanítványoktól is) - ugyanúgy (nem túl fényesen) érezték magukat utána is, mint korábban, mindezek nélkül. Tyler meséli valamelyik DVD-n, hogy Hawaii-on lakott a tengerparton, pörgött a többmillió dolláros vállalkozása, otthon várta a gyönyörű barátnője és így sem volt boldog. És azon töprengett, golyót röpítsen-e a fejébe, hiszen tuti valami elcseszett ember lehet, amiért mindezek ellenére sem érzi jól magát.

Nos azt mondom aki sok pénzzel és gyönyörű barátnővel sem boldog azt csak sajnálni tudom!
Mégpedig azért, mert akkor nincs annyi fantáziája, hogy milyen életet élhetne azzal a pénzzel! Hiszen ha van pénzed, nem kell  megélhetésért kűzdeni, elkezdheted felfedezni magad, az utadat az irányodat, hogy mitől leszel boldog, legyen az munka, család, életmód.
Ha van pénzed rengeteg lehetőséged van, a pszichológustól kezdve a világ körbeutazásán át, az új dolgok tanulásáig bármi!
Én hiába tudom, hogy egy világkörüli út vagy egy Cadillac sokat dobna a hangulatomon, nem tudom sajnos kipróbálni :( MÉG.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2018. December 18. Kedd, 01:03:19
Semmi demotiváló nincs benne, csupán nem mindegy, hogy valamit a belső inspiráció vagy a belső kétségbeesés irányításával, illetve a jelenlegi helyzet tagadása útján teszel meg. Tök jó dolog a szép kocsi, de ha úgy állsz hozzá, hogy "na, majd ettől boldog leszek", akkor ha meg is szerzed, a kezdeti lelkesedés után csak ürességet érzel majd. Vagy neked van bármilyen élményed, tulajdonod, emléked stb., amire pontosan ugyanolyan lelkesen és boldogan tekintesz rá, mint mielőtt megszerezted és még csak vágyakoztál utána, hogy "ha majd elérem, akkor ettől majd teljessé válik az életem"?

Idézet
Én hiába tudom, hogy egy világkörüli út vagy egy Cadillac sokat dobna a hangulatomon, nem tudom sajnos kipróbálni Sad MÉG.

Már vagy 10 éve ezen "pörögsz", amióta csak először találkoztunk; vajon bevált ez a görcsös erőlködés, hogy elérd, amit szeretnél?

De kívánom, hogy szerezd meg ezeket és utána térjünk vissza erre a kérdésre.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Jimmi - 2018. December 19. Szerda, 16:26:43
"pl. az RSD-ből Tyler vagy Julien elmondja, hogy hiába szereztek meg mindent - pénzt, nőket, hírnevet, validációt (nőktől és a tanítványoktól is) - ugyanúgy (nem túl fényesen) érezték magukat utána is, mint korábban, mindezek nélkül"

Nem értem. Én sokkal jobban éreztem magam ezek után. Ők akkor miért nem?


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2018. December 19. Szerda, 21:26:14
Alapból voltak bennük elfojtott negatív érzelmi traumák (mint szinte mindenkiben), amelyeken nem változtattak a külső körülmények sem hosszútávon.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2018. December 20. Csütörtök, 18:02:26
Már vagy 10 éve ezen "pörögsz", amióta csak először találkoztunk; vajon bevált ez a görcsös erőlködés, hogy elérd, amit szeretnél?

De kívánom, hogy szerezd meg ezeket és utána térjünk vissza erre a kérdésre.

Ültem már Cadillacben azóta nemegyszer (sőt már annak előtte is) és tudom milyen letörölhetetlen vigyor tud lenni az arcomon olyankor.
Volt már hogy megtehettem és csakúgy elutaztam Török országba, mert kedvem támadt rá. És még Hb10-es barátnő sem kellett hozzá, hogy lényegesen jobban érezzem magam mint most (ilyenkor a nő tényleg csak egy cool bonus már).

Ha Tyler meg Julien nem érezték jól magukat a szép ház, a sok milliós válalkozás és a szép nő mellett, akkor vagy nagyon de nagyon nem azt csinálták amit igazán akartak, vagy pedig  annyi fantáziájuk sincs mint egy macskának. MIndkét esetben csak sajnálni tudom őket!
Nagyapám mondta nagyon bölcsen : Isten annak adja a sarkantyús csizmát aki nem tudja megpörgetni azt!

Ha nekem lenne teszem azt 1 millió dollárom (ami nem egy nagy pénz ha végiggondolod) valószinüleg nem csak nekem lenne nagyon sokkal jobb, de sokaknak a környezetemben is :)
Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: metal - 2018. December 22. Szombat, 14:41:18
Szerintem az lehet a baj, hogy nincs önbizalmuk és nem szeretik magukat. Valószínű, hogy a magabiztosságot arra építették, amilyük van és milyen csajaik vannak, ahelyett, hogy ezeket belülről nyernék. Nem hiszem, hogy a rengeteg sztár is véletlenül lesz drogos, alkoholista vagy öngyilkos. Lehet neked akármennyi pénzed és lehetnek akármilyen nőid/pasijaid, ha nem tudod elfogadni és szeretni önmagad.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2018. December 23. Vasárnap, 01:05:47
Szerintem az lehet a baj, hogy nincs önbizalmuk és nem szeretik magukat. Valószínű, hogy a magabiztosságot arra építették, amilyük van és milyen csajaik vannak, ahelyett, hogy ezeket belülről nyernék. Nem hiszem, hogy a rengeteg sztár is véletlenül lesz drogos, alkoholista vagy öngyilkos. Lehet neked akármennyi pénzed és lehetnek akármilyen nőid/pasijaid, ha nem tudod elfogadni és szeretni önmagad.

Itt a pont! NEM SZERETIK ÖNMAGUKAT! Akkr meg lehet akármennyid de mindegy ... SZERETNI KELL MAGAD
ÉN SZERETEM MAGAMAT, az összes hibámal együtt. (nem mellesleg rájnöttem h külsőbej sokkal jobb vagyom mint amire taksáltam magamat).


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: metal - 2018. December 23. Vasárnap, 11:18:28
És erre hogyan jöttél rá sabre?


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: tibour - 2018. December 27. Csütörtök, 21:06:01
"pl. az RSD-ből Tyler vagy Julien elmondja, hogy hiába szereztek meg mindent - pénzt, nőket, hírnevet, validációt (nőktől és a tanítványoktól is) - ugyanúgy (nem túl fényesen) érezték magukat utána is, mint korábban, mindezek nélkül"

Nem értem. Én sokkal jobban éreztem magam ezek után. Ők akkor miért nem?
Önfejlesztő körökben létezik egy nagyon találó kifejezés: having-doing-being. Megszerezni-tenni-lenni. Ez bemutatja a fejlődés 3 szintjét. Alacsony szinten az embereknek az számít, mijük van. Közepes szinten meg azt, hogy mit csinálnak. Magas szinten pedig csak az számít, hogy milyen az ember valójában. Ugyanez pua-példával: amikor valaki belekezd, habzsolja az információt és az élményeket. Aztán csiszolja a viselkedését. Utána, amikor ezek rendben vannak, már csak az számít, hogy az ember érezze jól magát, legyen felszabadult és odaadó.

Aki egész életét a megszerzésnek vagy a tetteknek szenteli, nem egy bölcs ember. Az igazi fejlődés nem abban rejlik, hogy megtanuljuk az 5-ik idegennyelvet, elvégezzük az ezredik tanfolyamot, hanem abban, ha mohó emberből elégedettekké válunk, vagy ha az alacsony önértékelés helyett megtanuljuk szeretni magunkat. Vagy ha a boldogságunkat nem kívül keressük, hanem megtaláljuk saját magunkban. Az egész világ eszköz abban, hogy megértsük és meghaladjuk magunkat. A világ szép és jó, de nem a világ a végső cél.


Ugyanez a dolog más megközelítésben. 3 éve dolgozom ott, ahol vagyok most. Sokat fejlődtem, de az én-érzetem nem változott semmit. Mi változott akkor a valóságban? Kevesebb negatív program és elfojtott érzelem van bennem, ezért fesztelenebb vagyok.  De attól még az 'én' ugyanaz maradt. Kívülről másképp érzékelnek, de én magamat ugyanúgy érzem. Mi következik ebből? Az, hogy az 'én'-érzet egy magasabb kontextus, mint az ember tettei, viselkedése, lelki világa. Az igazán bölcsek szerintem ez az 'én' mindenkinél, minden körülmények között ugyanaz. A formája változik, de a lényege nem. Na ez már magas szintű filozófia! Mostanában sokat figyelek oda az 'én'-érzetre (ezt hívják egyébként kontemplációnak), és ez sokkal nagyobb megelégedettséggel jár, mintha a szokványos drámákat, célokat csinálnám. Az, hogy jól vagyok-e vagy rosszul kezd kevésbé fontos lenni, mert ezek másodlagos dolgok. Kezd fontos lenni inkább az 'én'. Egyébként ez a gyakorlat segít felülemelkedni a hétköznapi gyönyörkeresés-kellemetlenségkerülés viselkedésmintán. Nem olyan sokat számít már az, hogyan érzem magam. De a legtöbb ember élete csak e körül forog, hogyan tudják minél jobban érezni magukat. A legtöbb ember felnőttként is egy egocentrikus kisgyerek.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Jimmi - 2019. Január 19. Szombat, 19:01:31
Nos igen, az önmagad szeretete fontos lépés. Legtöbben a pua-val kezdik/kezdték az önfejlesztést, mint az rsd-s arcok.

Én korántsem.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2019. Január 20. Vasárnap, 12:59:53
És erre hogyan jöttél rá sabre?

Elég sok validációt kaptam lányoktól.
Ami igenis fontos, mert az ember úgy tudja jól elhelyezni magát az őt körülvevő  "rendszerben".


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2019. Január 20. Vasárnap, 13:53:04
Kb. mint vizet tölteni egy feneketlen vödörbe.  ;D


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: J.D. - 2019. Január 23. Szerda, 12:17:02
Idézet
Ha nekem lenne teszem azt 1 millió dollárom (ami nem egy nagy pénz ha végiggondolod) valószinüleg nem csak nekem lenne nagyon sokkal jobb, de sokaknak a környezetemben is  :)
Miért és mi enne jobb? Te nem te lennél? Ők nem ők? A most amiben nem vagy elégedett/boldog lehetne más mint most?


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2019. Január 23. Szerda, 14:14:00
Idézet
Ha nekem lenne teszem azt 1 millió dollárom (ami nem egy nagy pénz ha végiggondolod) valószinüleg nem csak nekem lenne nagyon sokkal jobb, de sokaknak a környezetemben is  :)
Miért és mi enne jobb? Te nem te lennél? Ők nem ők? A most amiben nem vagy elégedett/boldog lehetne más mint most?

Jó lenne ha legközelebb úgy idéznétek (ez mindenkire vonatkozik) hogy látszódjon ki irta, és mikor. Pláne, hogy a fórumotor alapból támogatja ha az idézet gombra kattintasz a post mellett. Konkrétan ha nem rémlett volna az, hogy ezt én irtam, tuti, hogy válasz nélkül hagyom.


A kérdésre is válaszolva :
Én nem én lennék? De, biológiailag mindenképp én lennék. Meg más is más. Természetesen ez csak mellébeszélés részedről, meg a téma elcsavarása a lényegről.
Amiben most nem vagyok elégedett és boldog, nos 1 millió dollár mellett tudnék az lenni.  Ha gondolod, küldj ennyit, és bebizonyitom. Jah, hogy nincs? :D

Mondok egy tök egyszerű és snassz példát : barátnőm még sosem járt tengerparton. Hát elvinném mondjuk Tunéziába, vagy Marokkóba, a tél közepén feltöltődni, hogy láthassa a valóságban is azokat amiket  meséltem neki,  tuti életreszóló élményt tudnék neki adni! vagy elvinném olyan helyre ahol még én sem jártam... pl Madagaszkár. Ilyenkor az is biztos csúcs!

Vagy van pl egy nagyon nagyon régi exem, ő szegény hatalmas szegénységben él : tuti küldenék neki névtelenül pár tizezer ftot, hogy legalább egy pár nyugodt, kevésbé stresszes hete legyen...

És az elképzeléseim kb határtalanok, hogy mit, hogy lehetne csinálni, hogy minél több embernek jó legyen. Befektetés is lenne persze, hogy ne fogyjon el hamar a pénz... Itt nem az elképzelésekkel és az ötletekkel van a baj, hanem a pénz hiányával!

Mindenesetre az, hogy feltetted ezt a kérdést, nekem azt juttatta eszembe, hogy nagyon rossz lehet ilyen kevés fantáziával élni :(


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: J.D. - 2019. Január 23. Szerda, 14:56:41
Szerinted ki fog adni neked 1millió USD-t csak azért hogy tesztelje hogy nincs igazad? Ennél még tényleg az is jobb befektetés ha elviszed a barátnődet Tunéziába vagy Marokkóba, amit nem is értem miért nem teszel?

Ennél nagyobb kreativitásra számítottam. Autók, nyaralás, pénzszórás amivel nem oldasz meg problémát csak tovább húzod. Ennyi, erre kell neked több 100 millió?


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2019. Január 24. Csütörtök, 01:25:16
Szerinted ki fog adni neked 1millió USD-t csak azért hogy tesztelje hogy nincs igazad?

Én mondjuk rád gondoltam... elvégre úgy tettél mint akinek van erre (mondjuk gondoltam h nincs, csak hangolsz :D ).


Ennél még tényleg az is jobb befektetés ha elviszed a barátnődet Tunéziába vagy Marokkóba, amit nem is értem miért nem teszel?


Azt kérdezted, hogy mivel lenne jobb? Jobbá tenném a saját/mások  életét. AZ élmény is számit. Utaztál már pl?
Most miért nem teszek? Mert én sajnos rossz helyre születtem, és a pénzért nagyon is dolgoznom kell, és ilyen 6-7 számjegyes úri mulatságokra sajnos nem futja. Gondolom neked igen, ha igy kérdezed... ;)


Ennél nagyobb kreativitásra számítottam. Autók, nyaralás, pénzszórás amivel nem oldasz meg problémát csak tovább húzod. Ennyi, erre kell neked több 100 millió?

Autók és stb? ezt hol olvastad? Leirtam h meglenne a befeketetési része is (aminek nyilván utána is kéne járni, de igyis vannak ötleteim, amiket nem itt fogok megosztani, sőt amig nincs pénzem sehol). De ugyebár a post nem erre volt kihegyezve.
Több kreativitást? Úgymint pl megalapitanám a negyedik birodalmat és leigáznám a világot, MUHAHHAHA??? :D :D :D

Na jó, inkább ird le, te mit kezdenél ilyen helyzetben, vagy szerinted mi lett volna erre a helyes válasz? mostmár érdekel.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2019. Január 24. Csütörtök, 02:12:29
A helyedben tuti kimennék külföldre min. 1-2 évre (nyelveket elvileg jól beszélsz, azt írtad), aztán az ott összeszedett pénzeddel visszajössz (pl. osztrák hotelekben a szállást és kaját ingyen adják, ergo nem költesz szinte semmire), kiveszel egy kis szobát Pesten és ezerrel munkát keresel. Ha beszélsz társalgási szinten nyelveket, jó a beszélőkéd, magabiztos vagy és neadjisten még az informatikához is konyítasz valamennyit, akkor multihoz tuti felvesznek (folyamatos műszakban 300 nettó felett lehet keresni kezdőként - persze szopás a heti többszöri 12 órázás, de idővel biztosan tudnál váltani office time-ra). Mellette a szabadidődben, hétvégenként akár oktathatnál PUÁ-t is, mivel sokan ismernek, van már hírneved a közösségben.

Egy másik opció:
https://www.tacitproject.hu/hogyan-epitettem-egy-5000000-ftho-s-vallalkozast-magyarorszagon-onerobol-24-evesen/

Most részben leírtam, nekem mit kéne csinálnom, de ugye másnak könnyebb beleokoskodni az életébe...  :D


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: J.D. - 2019. Január 24. Csütörtök, 04:05:39
Szerinted ki fog adni neked 1millió USD-t csak azért hogy tesztelje hogy nincs igazad?

Én mondjuk rád gondoltam... elvégre úgy tettél mint akinek van erre (mondjuk gondoltam h nincs, csak hangolsz :D ).
Ezt nem tudom honnan szoptad ki. Még én se tudom hogy csóró vagyok vagy gazdag.

Ennél még tényleg az is jobb befektetés ha elviszed a barátnődet Tunéziába vagy Marokkóba, amit nem is értem miért nem teszel?


Azt kérdezted, hogy mivel lenne jobb? Jobbá tenném a saját/mások  életét. AZ élmény is számit. Utaztál már pl?
Most miért nem teszek? Mert én sajnos rossz helyre születtem, és a pénzért nagyon is dolgoznom kell, és ilyen 6-7 számjegyes úri mulatságokra sajnos nem futja. Gondolom neked igen, ha igy kérdezed... ;)
Szép dolog elvinni valakit utazni, okés, ha van rá lehetőség, de ez nem boldogság, hanem kedvesség, arra meg hogy kedves legyél nincs milliókra szükséged. Egy átlag bér feléből kijön egy heti Marokkó vagy Tunézia, hát még ha spórolsz kövi télre.
Hova születtél árokba? Milyen rossz helyre?
Ha nem akarsz dolgozni nem kell, én nem dolgozok meg semmiért és nincs is semmim(más nézőpontból pedig mindenem megvan), de szerintem ez csak szimpla felelőség hárítás.
Ennél nagyobb kreativitásra számítottam. Autók, nyaralás, pénzszórás amivel nem oldasz meg problémát csak tovább húzod. Ennyi, erre kell neked több 100 millió?

Autók és stb? ezt hol olvastad? Leirtam h meglenne a befeketetési része is (aminek nyilván utána is kéne járni, de igyis vannak ötleteim, amiket nem itt fogok megosztani, sőt amig nincs pénzem sehol). De ugyebár a post nem erre volt kihegyezve.
Több kreativitást? Úgymint pl megalapitanám a negyedik birodalmat és leigáznám a világot, MUHAHHAHA??? :D :D :D

Na jó, inkább ird le, te mit kezdenél ilyen helyzetben, vagy szerinted mi lett volna erre a helyes válasz? mostmár érdekel.
Ne húzz be a csőbe Sabre, a helyes választ kérdezed TŐLLEM?


Összeségében én nem látom a realitását annak hogy a pénz vagy egyéb vágy beteljesedése előrre vinné az ember fejlődését, sőt ahoz inkább pont az ellenkezője kell. Nincs olyan boldogság ami pénz függvénye. Mondhatni sajnos, mert sajnálom azt aki egész életét feláldozza az egoja dédelgetésére, gyűjti az anyagi javakat hogy aztán a mélybe zuhanhasson. Persze ennek is megvan a saját igazságossága.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2019. Január 24. Csütörtök, 14:39:08
Nos az ötleted nem újsezrű számomra, sőt nyáron barátnőmmel van konkrétan az előirányozva, hogy a nyáridőben kimenni valahová 2-3 hónapra. Azért csak ennyire, mert én mellette most sulit is csinálok, ami lesz még jövőre is, de a nyári szünetet simán beáldoznám arra, hogy összeszedjek pár száz ezret és a következő év jóval könnyebb legyen. Egyébként az osztrák hotelos melóban igazad van, én is sok ilyet látok, és már 2012ben terveztem menni. Azóta voltam is pár helyen, az osztrákoknál még pont nem... Szóval eddig nagyon egyetértünk! :)

Ami az összeszedett pénzemmel visszajövést illeti, már másabb az elképzelésem : Ha otthagyok külföldön egy akármilyen melót (ami feltételezhetően minumum 300 ezret jelent) és van teszem azt 1-2 múlva csak 3 millám, mert mondjuk csak ennyi... de akkor is, ennyivel már inkább valami olyasmibe fognék ahol a saját magam főnöke vagyok (dolgoztam már ilyenket, azokban az időkben éltem meg a legjobban; és ehhez hasznos a második opciód) nem pedig Pestre mennék. Miért nem?

Mikor hazajöttem pl legutóbb külföldről egy Pesti haverom nagyon akarta h maradjak ott a pénzből, de ahogy neki elmondtam most ide is leirom miért nem :
Miután külföldön kidolgoztam magamat, jöjjek haza, hogy kevesebb pénzért dolgozhassak tovább valamit amit csak MUNKÁnak tudok felfogni? Folyamatos műszakban, vagyis ha úgy alakul se hétvégém, se ünnepem, se éjszakám? Kösz nem. 300 ezerért? Ami mire is elég? Az albérlet mondjuk egy 100-as, máris van 200 ezrem. 12 órás műszak? Számoljunk rá napi 1-2 óra utazást, és máris ott vagyok, hogy 13-14 órát dolgozok, ha kell éjjel vagy hétvégén 200 ezerért... Ezzel az erővel nem éri meg hazajönni. ;) Pesttel amúgyis az a bajom, hogy nekem az ugyanúgy távol van az ismerősöktől barátoktól a család maradékától mint külföld (vagyis hogy még heti 1 alkalommal sem célszerű hazalátogatnom) és havi szinten több mint 100ezer ft minusz nekem nem éri meg, hogy az idegenek körülöttem magyarul beszéljnek.
PUA oktatási szempontból mondjuuk előnyös lenne Pest, de asszem csak emiatt. Tulajdonképp amúgy akár Debrecenbe is hazajöhetnék, ahol legalább saját a fedél a fejem felett, a multinál a Pesti bér 2/3-át megkapom, jó eséllyel az utazáson is tudok spórolni időt, és legalább itt vannak a barátaim. Az mondjuk más dolog h Debercenben sem szivesen csinálnám ezt, pláne külföld után.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2019. Január 24. Csütörtök, 14:49:09
Ha vállalkozol és a gamelés nem központi fontosságú, nem is muszáj Pestre menni (bár barátnővel együtt lakva máris olcsóbb a lakhatás, de ha van barátnő, minek gémelni ugye ;D). A folyamatos műszaknál írtam, hogy az pár évig menne (sok helyen úgy dolgoznak, hogy 3 hét meló, egy szabad hét, ez kibírható), utána kellő tapasztalattal feljebb lehet lépni. A havi 300 ezer Ausztriában inkább 400-450 ezer Ft (+ időarányosan 13-14. havi fizetés, ha jól tudom - ha párosan mentek ki, ez a bevétel szintén duplázódik), munkakörtől függően (egy pincér nyilván jobban keres a jatt miatt, mint egy mosogató).

Milyen sulit csinálsz?


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Sabre - 2019. Január 27. Vasárnap, 20:31:49
Ha vállalkozol és a gamelés nem központi fontosságú, nem is muszáj Pestre menni (bár barátnővel együtt lakva máris olcsóbb a lakhatás, de ha van barátnő, minek gémelni ugye ;D). A folyamatos műszaknál írtam, hogy az pár évig menne (sok helyen úgy dolgoznak, hogy 3 hét meló, egy szabad hét, ez kibírható), utána kellő tapasztalattal feljebb lehet lépni. A havi 300 ezer Ausztriában inkább 400-450 ezer Ft (+ időarányosan 13-14. havi fizetés, ha jól tudom - ha párosan mentek ki, ez a bevétel szintén duplázódik), munkakörtől függően (egy pincér nyilván jobban keres a jatt miatt, mint egy mosogató).

Milyen sulit csinálsz?

Amúgy sem nagyon mennék Pestre a már felsorolt okok miatt.
Az sem nagyon tűnik jó alternativának, hogy külföldi meló után még folyamatos műszakban dolgozzon az ember. Akkor inkább kint maradok.

Pláne, hogy mint irtad is, a pénz akár 1,5× annyi is lehet, és a szálláson is lehet spórolni.

Junior fejlesztő. De még eléggé az elején vagyok, és anyagilag is romba dönt, de úgy vagyok vele, a magamba fektetet lóvé a legjobb befektetés.


Cím: Re:Takarékoskodjunk - Gondoljunk a holnapra
Írta: Question! - 2019. Január 27. Vasárnap, 22:30:25
Egy külföldi szállodában bevándorlóként nehéz fizikai munkát végezni napi 10-12 órában, előrelépési lehetőség nélkül, hosszútávon kevésbé fenntartható, mint itthon (2-3 évig) folyamatos műszakban szellemi munkát végezni egy irodában, mindezt sok üresjárattal (pl. ha épp nincs munka, akkor tanulhatsz mást) és szakmai előrejutási esélyekkel.


Copyright: Puafesztivál 2009-2020 / - / Csajozás, személyiségfejlesztés, életstílus már 13ik éve